Tuesday, June 11, 2013

Växtfärgat

Vi är några stycken i stickgruppen som börjat syssla med växtfärgning. Förra året samlades vi några gånger och prövade, och igår var det dags igen. Vi hade bl.a. rabarberblad - en ganska svag lösning, tidigare har de gett mycket brunare färg. Björklöv gav en brungul färg. Siberisk ärtbuske hade riktigt fin klargul färg i badet, men fäste inte på garnet ordentligt. Den måste jag pröva igen, ifall vi bara hade problem med kokplattan.. Sen hade vi ännu lupin, bara blåa blommor, där jag plockat hela blomstjälken utan blad.

Rabarbern betade vi inte, de övriga betade vi med 10 % alun. Vi satte garnerna i den kalla lösningen (jag hade kokt dem på förhand) och när allt var ungefär 60 grader tillsattes alun, sen höjdes temperaturen till 90 grader och hölls så en timme.

Här är mitt resultat av gårdagen, från vänster: rabarber, björklöv, siberisk ärtbuske och lupin.



Här ser man hur olika färgen fäster på olika basgarner. De här är alla färgade med lupin. Lupinen var intressant, färgbadet var blågrått och garnerna verkade först bli gråa. Mot slutet av koktiden hade de antagit en grågrön nyans och då jag tillsatte en matsked matsoda blev de mer klart gröna. Varning förresten..! Var försiktig om du tillsätter soda - som tur hade vi en stor kastrull annars skulle det ha kommit över! Kanske man borde ha hört på på kemitimmarna i skolan ändå.. ;-)


Till slut ännu en samlingsbild på tidigare års resultat. Från vänster: De två röda är kokenill, sen kommer tre härvor färgat med gul lök, sen två bruna småhärvor färgat med rabarber. Den ljusbruna härvan (som ser nästan ljusröd ut på den här bilden) är skogsfräken (metsäkorte) och sen kommer två gula färgat med renfana (pietaryrtti).


Växtfärgning är nog rätt roligt ändå, åtminstone om man är flera. Tidigare var jag väl inte så förtjust - jag tyckte det var jobbigt och långsamt och så luktade det så illa. Jag glömmer aldrig när jag försökte koka renfana inomhus den hösten jag var gravid.. :-/

Dessutom får man ju mest gult i olika nyanser, och jag som inte ens tycker om gult. Även om jag nog kanske huvudsakligen håller mig till mina syrafärger i fortsättningen också, så börjar jag ju tycka att de här nyanserna är rätt så fina tillsammans. Kanske man kunde göra nåt av dem också så småningom! :-)

Monday, June 3, 2013

En spetssjal!

Jag är ju inte så bra på det här med sjalar. Jag använder inte sådana. Egentligen använder jag inte så mycket överhuvudtaget av det jag stickar, konstigt nog. Tur då att jag har en dotter som gärna tar på sig mina stickade plagg (så länge de är rooosa..) och ett antal kompisar som ibland vill ha nya sockor (eller som inte täcks säga nej.. ;-)

Hursomhelst så har jag nu stickat en liten sjal. En spetsig sjal. Nästan en spetssjal ju! Och den är till mig. Eller ja, vi får se. Tänkte ha den som halsduk, men det återstår att se om jag kan ha ylle runt halsen. Det här är ändå något av det mjukaste som finns så det kanske går bra. Roligt att sticka den var det åtminstone! Jag börjar förstå varför folk stickar sådana i parti och minut. Fast de inte använder dem då. :-)


Yarn: Malabrigo Sock (colourway 809 Solis)
Needles: 4mm


My first somewhat lacy shawl, and it’s all for me! Knitting it was super quick and easy. I did the stockinette part until I had 189 stitches and did the lace pattern without the two extra stitches in the pattern. Love this yarn! Even the blocking was easier than I thought it would be. It remains to be seen if I'll ever wear it - it would be a first! :-)