Tuesday, June 11, 2013

Växtfärgat

Vi är några stycken i stickgruppen som börjat syssla med växtfärgning. Förra året samlades vi några gånger och prövade, och igår var det dags igen. Vi hade bl.a. rabarberblad - en ganska svag lösning, tidigare har de gett mycket brunare färg. Björklöv gav en brungul färg. Siberisk ärtbuske hade riktigt fin klargul färg i badet, men fäste inte på garnet ordentligt. Den måste jag pröva igen, ifall vi bara hade problem med kokplattan.. Sen hade vi ännu lupin, bara blåa blommor, där jag plockat hela blomstjälken utan blad.

Rabarbern betade vi inte, de övriga betade vi med 10 % alun. Vi satte garnerna i den kalla lösningen (jag hade kokt dem på förhand) och när allt var ungefär 60 grader tillsattes alun, sen höjdes temperaturen till 90 grader och hölls så en timme.

Här är mitt resultat av gårdagen, från vänster: rabarber, björklöv, siberisk ärtbuske och lupin.Här ser man hur olika färgen fäster på olika basgarner. De här är alla färgade med lupin. Lupinen var intressant, färgbadet var blågrått och garnerna verkade först bli gråa. Mot slutet av koktiden hade de antagit en grågrön nyans och då jag tillsatte en matsked matsoda blev de mer klart gröna. Varning förresten..! Var försiktig om du tillsätter soda - som tur hade vi en stor kastrull annars skulle det ha kommit över! Kanske man borde ha hört på på kemitimmarna i skolan ändå.. ;-)


Till slut ännu en samlingsbild på tidigare års resultat. Från vänster: De två röda är kokenill, sen kommer tre härvor färgat med gul lök, sen två bruna småhärvor färgat med rabarber. Den ljusbruna härvan (som ser nästan ljusröd ut på den här bilden) är skogsfräken (metsäkorte) och sen kommer två gula färgat med renfana (pietaryrtti).


Växtfärgning är nog rätt roligt ändå, åtminstone om man är flera. Tidigare var jag väl inte så förtjust - jag tyckte det var jobbigt och långsamt och så luktade det så illa. Jag glömmer aldrig när jag försökte koka renfana inomhus den hösten jag var gravid.. :-/

Dessutom får man ju mest gult i olika nyanser, och jag som inte ens tycker om gult. Även om jag nog kanske huvudsakligen håller mig till mina syrafärger i fortsättningen också, så börjar jag ju tycka att de här nyanserna är rätt så fina tillsammans. Kanske man kunde göra nåt av dem också så småningom! :-)

2 comments:

Niina said...

Vau!
Kauniita värejä.

Marze said...

Kyllä olen taas kade. Parantelen täällä itseäni jo kohta kolmatta päivää.