Sunday, January 5, 2014

SSH 2013 del 3: juli, augusti, september

Dags för Suuri Sukkahaaste update igen. I juli skulle man sticka restgarnssockor. Inga bekymmer där, restgarner finns det ju i skåpet. Mitt problem är alltid bara att jag är så rädd att de ska ta slut innan socken är färdig - så jag laddar alltid upp med typ 250 gram till ett par sockor, som det i själva verket behövs max 60-70 till. Nåjo, till de här använde jag garn från två andra par stickade i år, och hade ett garn till på lager som jag då alltså inte behövde.. :-) Inget mönster, en helt enkel vanilla sock med timglashäl, randad med ett varv i var färg.


I augusti skulle man sticka något med flätor. Jag valde de här Rhombus sockorna av Cookie A. som jag velat sticka i evigheter. Riktigt kiva mönster, även om det nu sist och slutligen inte var så mycket flätor på dem..Garnet till de här har jag färgat själv. Det var en slags testhärva, jag ville känna hurdant det här tyska sockgarnet var. Helt ok, känns väldigt hållbart, men är på nåt vis väldigt stumt och inte tillräckligt mjukt. Jag kommer inte att köpa in det här för att sälja i min shop. 

Just det, jag har bestämt mig för att öppna en garnaffär!! Jag har ju färgat garn i evigheter (tog en paus när lillfröken föddes, av naturliga orsaker kanske..) och älskar det. Det finns bara så många fina färger och kombinationer och jag har en massa ideer på vad jag vill göra. Men så var det ju det där med vad jag ska göra av allt garn jag färgar. Det finns ju inte en chans att använda upp allting själv. Kanske nån annan skulle vilja ha det. Och så skulle jag kunna skaffa nya basgarner, och testa alla nya idéer jag har. Sagt och gjort, den 25.10.2013 öppnade Inaya Creations på etsy. Gå gärna dit och titta om du hittar nåt du gillar. Själv är jag lika förvånad varje gång nån köper nåt, men oj så roligt det är!Just det, SSH var det. I september skulle man sticka något som var en utmaning för en själv. Eftersom jag redan stickat ett flertal mer eller mindre utmanande mönster under året som gått valde jag den här gången att göra Skew. En lite annorlunda konstruktion och ett annorlunda sätt att göra hälen gjorde det här till ett intressant projekt. Det var också rätt svårt att bedöma storleken. När jag var färdig med första socken hade jag en helt normal sock med en grymt lång Leningrad Cowboys tå som stack ut där fram.. Jag opererade bort den och startade den andra socken med betydligt fler maskor så de blev likadana. Nu passar de fint.


Garnet var en souvenir skein med Brown Sheep Wildfoote  från USA. Fina färger och riktigt mjukt, men usch vad många knutar det var i det! Så mycket garnsnobb har jag nog blivit att jag inte gillar knutar i mitt garn. Industristandarden tillåter upp till tre knutar i en härva, vilket jag tycker är alldeles för mycket. Själv tänker jag tillåta max en. Blir det fler än det använder jag dem som testhärvor. Helst skulle de ju vara helt fria från knutar förstås, men det är de ju inte, och jag har inte råd att slänga bort en massa garn. Med handfärgat garn slipper du åtminstone de avbrott i färgsekvenserna som man ofta kan hitta på stora märkens garn. Ytterst irriterande, speciellt med självrandande garn!

No comments: