Friday, January 26, 2007

Nu har det tovat ihop sig ordentligt!

Jag har gjort mina första försök med tovning! Jag har länge beundrat resultaten på andra människors bloggar, och nu tänkte jag att det är dags att göra ett försök. För någon vecka sedan var jag på mitt livs första stickmöte, och hade turen att hamna mitt i en garnswap. Hela bordet fullt med en massa ljuvliga garner.. Som jag ju inte var förberedd på saken så hade jag inte med mig något garn själv, men jag kunde ändå inte motstå frestelsen att handla lite. :-) Jag köpte några nystan av det här vit-rosafärgade Létt-Lopigarnet - och tänkte att nu ska det minsann tovas!
Och här är det färdiga resultatet med Istex Létt-Lopi, ca 100 gr. Jag använde stickor nr 6 och mönster något mitt emellan det här och det här. Tofflorna tovade jag i tvättmaskinen på 40 grader. De blev ljuvligt mjuka och fluffiga. Kanske lite stora fortfarande, men jag tänkte prova att sätta dem i maskinen en gång till senare. Min nåldyna hamnade med på fotot för att man skulle se skillnaden i storlek, men tro nu att jag kom ihåg att sätta med den på "färdiga"-fotot.. nejdå! :-)


Sedan var det dags att testa Novitas Huopanen. Den här gången följde jag mönstret härifrån. Förutom att jag igen använde stickor nr 6. Tovning i tvättmaskinen på 40 grader. De här blev betydligt hårdare och krympte också mycket mera. Storleken blev rätt perfekt (ca 39), eventuellt lite långa. På fotot har jag borstat den vänstra tofflan (den med två blommor) med nagelborsten, jag vet inte om man ser någon skillnad? Och nej, jag kan inte virka - de här blommorna är helt på frihand, och ser ut därefter..

My first trials with felting!
Having admired the finished results on other peoples blogs for a while now I decided to give it a go myself as well. As I came across this wonderful white-and-pink Istex Létt-Lopi at a yarnswap at our local Stitch-and-Bitch meeting a couple of weeks ago, I made a pair of slippers. They were then felted in the washing machine at 40 degrees for about 1 1/2 hours. They came out beautifly fluffy and soft. Perhaps a bit too big still..

The other pair was made from Novita Huopanen yarn, and this time I actually followed the pattern. They too were chucked in the washing machine at 40 degrees (not at the same time as the other ones though!). They felted much more and came out much harder and almost a perfect fit. The lefthand slipper has been brushed for a softer surface, I don't know if it's visible in the photo? And no, I'm no good at crocheting flowers.. :-)

1 comment:

Anonymous said...

lasa hela bloggen, ganska bra