Thursday, July 26, 2012

Mera handspunnet

Just det, mera handspunnet garn.. spunnet under våren nån gång. Handfärgat dessutom.

Det första garnet var en ny fiber för mig, BFL eller Blue faced leicester - ja, en fårras alltså. Ny favorit, tror jag! Den var riktigt kiva att spinna, rätt mycket längre än merinon, och så fluffade den upp sig i vattenbadet efteråt så garnet blev mjukt och skönt. Ändå borde det vara rätt hållbart som sockgarn, förutsatt att man sätter tillräckligt med twist i det då (vilket jag inte gjorde här) och kanske gör det 3-trådigt också. Nästa gång sen. :-)

Den här var från Wollinchen och fibern har jag färgat själv. Jag tänkte pröva på att fraktalspinna den, och delade den i två delar på längden. Den ena spann jag rakt av och den andra delade jag ännu en gång på längden. Sen tvinnade jag ihop dem 2-trådigt. Det blev rätt mycket barberpole-effekt, som jag inte är helt säker att jag gillar, men det är ju svårt att säga hur det blir innan det är uppstickat. Så här som garn gillar jag nästan den navajo-tvinnade pyttehärvan bättre.


BFL, 2-ply (fractal spun), Wollinchen
handdyed
95 gr - 210 m (220m/100gr)


Nästa var en superwash merino, igen från Wollinchen. Den här var inte riktigt lika halkig att spinna som min förra SW från Naurava lammas. Kanske jag lärt mig spinna bättre (yeah, right..!) eller så var det min egenhändiga färgning som lite påverkade. Den här färgade jag i fläta som en gradiant från gult till orange. Inte alls mina vanliga färger, men det var ju vår..


Här delade jag helt enkelt flätan i två delar på längden, spann dem och navajo-tvinnade dem för att få två någorlunda likadana härvor. Tanken var ju att det skulle bli sockor av det här, men jag tror det blev lite för tjockt garn och för få metrar för att räcka till det.


Ashford white Superwash merino, navajo-ply, Wollinchen
handdyed
Skein A: 46 grams 70 meters
Skein B: 55 grams 86 meters
(~150m/100gr)


Det tredje garnet idag är polwarth från Villavyyhti. Polwarth tyckte jag inte skiljer sig speciellt mycket från merino utan är en ganska "vanlig", lite stum fiber. Till skillnad från BFL då som har lite studs i sig, dvs. är lite krusig fortfarande. Ja okej, det här är ju alltså bara vad jag tycker, och jag har ju ingen enorm erfarenhet direkt.. ;-)

Anyway, den här delade jag igen i två delar på längden, spann dem separat och tvinnade ihop det 2-trådigt. Färgerna hölls på det här viset ihop rätt bra. Det här var en fläta jag färgat själv och det här bestod mest av sånt som blev kvar när jag färgat annat.. Hällde ihop allt möjligt och så blev det som det blev; turkos till grått till grönt. Intressant var att jag fick fram en riktigt kiva grå färg - som alltså är rätt svår att åstadkomma när man utgår från grundfärgerna (rött-blått-gult). Betydligt oftare slutar man på nån obestämbar brun nyans.. :-/


Polwarth, 2-ply, Villavyyhti
handdyed
96 gr - 320 m (330m/100gr)

  
Some handspun yarn again. This time handdyed as well. :-)

1 comment:

Niina said...

Ihania kehruita.
Niin, pukuun meni tosiaan paljon vähemmän kuin ohjeessa sanottiin.